Home » “Ο ΛYΚΟΣ ΤΗΣ ΣΤEΠΑΣ” ΈΡΜΑΝ ΈΣΣΕ (HERMANN HESSE)

“Ο ΛYΚΟΣ ΤΗΣ ΣΤEΠΑΣ” ΈΡΜΑΝ ΈΣΣΕ (HERMANN HESSE)

by Nafsika

Στη ζωή μου δεν χρειάστηκε να διαβάσω κανένα βιβλίο αυτογνωσίας ή βιβλίο εσωτερικής αναζητήσης γιατί γνώρισα από την πρώιμη εφηβεία μου τον Έρμαν Έσσε (Hermann Hesse) και τα βιβλία του. Tα μυθιστορήματα του γεμάτα αναζητήσεις, προβληματισμούς, εσωτερικές μάχες για τη γνησιότητα των συναισθημάτων, για την υπέρβαση του ανθρώπου, για τον διαχωρισμό από το μέσο όρο, για την απόρριψη της συμβατικότητας, για την εσωτερική αναζήτηση της ουσίας του ανθρώπου.
Ένα από αυτά τα μυθιστορήματα της βαθύτερης αναζήτησης του Έσσε είναι “Ο λύκος της στέπας”. Ένα μεγαλείο αφιερωμένο στην πολυμορφία της ψυχής του ανθρώπου.
Σ’ αυτό το μυθιστόρημα από τις πρώτες σελίδες βρήκα τις δικές μου αναζητήσεις, ταυτίστηκα με τον Χάρυ, ή καλύτερα τον ίδιο τον Έσσε – μιας και ο ήρωας του είναι ο ίδιος κρίνοντας από το ότι χρησιμοποιεί τα ίδια αρχικά των ονομάτων τους.
Επέλεξα και εγώ τη μοναχικότητα από την συμβατικότητα των κοινωνικών σχέσεων, θεώρησα σαχλά όλα αυτά τα πρέπει της σοβαροφανούς κοινωνίας μας και τα απέρριψα, προτίμησα και εγώ τη μοναξιά ένος αγριου ζώου, του λύκου της στέπας.
Ο λύκος της στέπας είναι ένα από τα πιο όμορφα και ουσιαστικά μυθιστορήματα της εσωτερικής αναζήτησης του ανθρώπου και της πιο βαθιάς ερμηνείας της ψυχής του.
Η γραφή του Έσσε είναι ανεπανάληπτη σε παρασέρνει στον τρελό ρυθμό του, σε καταπίνει από τις πρώτες γραμμές και όσο συνεχίζεις βυθίζεσαι, βρίσκεις τις ίδιες ερωτήσεις και απορίες με τον Χάρυ, και μαζί του αντιλάμβάνεσαι ότι δεν είσαι ένας χαρακτήρας, αλλά χιλιάδες  χαρακτήρες -ή πιο σωστά χαρακτηριστικά – συνυπάρχουν μέσα σου και περιμένουν το κατάλληλο ερέθισμα για να ξεπηδήσουν με δύναμη για να υιοθετήσουν ή να απορρίψουν στάσεις, συνήθειες, τα πάντα.
Υπάρχουν πολλές πάρα πολλές ερμηνείες που μπορείς να δώσεις στο Λύκο της στέπας αυτό εξαρτάται από το τι αναζητάς αλλά πιστέψτε με είναι ένα υπέροχο βιβλίο και αξίζει να το διαβάσετε θα σας δώσει πάρα πολλά.
Όταν βρεθείτε σε κάποιο βιβλιοπωλείο μη διστάσετε, πάρτε το στα χέρια σας και ανοίξτε το, σε οποιαδήποτε σελίδα και αν σταματήσετε θα σας μαγνητίσει.
Καλή ανάγνωση!

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

“Ναι, ένιωθα τις ροπές εκείνες που με καλούσαν στην τρέλα και την απόρριψη της λογικής, στην απόδραση από τις αλυσίδες της συμβατικότητας και στην εγκατάλειψη στο αχαλίνωτο ρεύμα του πνεύματος και της φαντασίας.”

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More